Dünyanın en büyük kripto para biriminin piyasa değerine göre düşüşü, son günlerde dünya çapındaki borsaların da düşmesiyle geldi. Evet deyim yerindeyse bitcoin çakıldı!
Önemli Avrupa, Asya ve ABD endeksleri tekrar düştü. Yatırımcılar, dolar gibi güvenli limanlar için daha riskli varlıklardan kaçıyorlar. Pazartesi günü, Japonya'nın Nikkei endeksi %2.5 düşerken, Londra'nın FTSE 100 endeksi %2'den fazla kapandı. ABD'de Dow yaklaşık %2, S&P 500 %3.2 ve Nasdaq %4.3 kaybederek son haftalardaki düşüşleri derinleştirdi.
Uber, düşüşleri yönlendiren şirketler arasındaydı. Basın kuruluşlarının CEO Dara Khosrowshahi'nin çalışanları yatırımcıların yatırımlar konusunda daha temkinli olmaya başladığı konusunda uyardığını bildirmesinin ardından şirket hisseleri Pazartesi günü %11'den fazla düştü. Uber'in maliyetleri düşürerek ve işe alımını yavaşlatarak yanıt vereceğini söyledi.
Mektupta, "Piyasanın sismik bir değişim yaşadığı açık ve buna göre tepki vermemiz gerekiyor" diye yazdı. "Uber'deki ortalama çalışan sayısı 30'un biraz üzerinde, bu da kariyerinizi uzun ve benzeri görülmemiş bir boğa koşusunda geçirdiğiniz anlamına geliyor. Önümüzdeki dönem farklı olacak ve farklı bir yaklaşım gerektirecek." Piyasa belirsizliği zamanlarında, geleneksel yatırımcılar genellikle daha riskli varlıklar olarak gördüklerini - dijital para birimi gibi - satarlar ve paralarını daha güvenli yatırımlara yönlendirirler.
Hedge fonları ve para yöneticileri gibi profesyonel yatırımcılar, bir zamanlar bireysel yatırımcıların ve meraklıların alanı olan ticarette daha aktif hale geldikçe, kripto para piyasalarındaki hareketler giderek daha geniş eğilimleri takip etti. Toplam değeri 570 milyar dolara yakın olan kripto para piyasasının yaklaşık üçte birini oluşturan Bitcoin, fiyatının son günde %10'dan, geçen hafta ise %20'den fazla düştüğünü gördü.
Dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum da geçen hafta %20'den fazla değer kaybederek değer kaybetti.
Gucci mağazaları ABD'de kripto para birimlerini kabul edecek Bitcoin, CAR'da resmi para birimi oldu Dijital varlıklarda dalgalı ticaret önceki yıllarda olağandışı değildi, ancak 2022'nin çoğu kripto para piyasası için nispeten sakindi. Geçen hafta, ABD, İngiltere ve Avustralya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, yükselen fiyatlar ile mücadele etmeye çalışırken faiz oranlarını yükseltti.
ABD Federal Rezervi, kilit borç verme oranını yarım yüzde puan artırarak 20 yıldan fazla bir sürenin en büyük faiz artışını gerçekleştirdi. Bu, bazı yatırımcılar arasında enflasyonun ve daha yüksek borçlanma maliyetinin küresel ekonomik büyüme üzerinde büyük bir etkisi olabileceğine dair daha fazla endişeyi tetikledi.
Yatırımcılar, Ukrayna'daki savaşın dünya ekonomisi üzerindeki etkisinden de endişe duyuyor.