Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun son içtihadına göre artık bankalar emeklinin maaşından keyfe keder kesinti yapamayacaklar.
Bugüne kadar bankalar kendilerinden emekli maaşı alan emekli vatandaşların, kredilerini ödememeleri halinde emekli maaşlarından kesinti yapabiliyorlar, hatta emekliye gelen bayram ikramiyesi vs hak ve alacakları dahi kredi borcuna mahsuben kesebiliyorlardır. Bu ise zaten zor durumda olan emeklilerin daha da zor duruma düşmesine, neredeyse hayatlarını idame ettirememe noktasına gelmelerine sebep oluyordu.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise son içtihadı ile buna “dur” dedi ve şu şekilde karar verdi: “..Kanunun ‘Önceden yapılan anlaşmalar’ başlıklı 83/a maddesi hükmüne göre ise ’82 ve 83 üncü maddelerde yazılı mal ve hakların haczolunabileceğine dair önceden yapılan anlaşmalar muteber değildir’. Önceden feragatin geçersizliğinin nedeni borçlunun hacizden önceki bir dönemde böyle bir anlaşmanın sonuçlarını ve hacze gelindiğinde kendisine yükleyeceği yükün ağırlığını tahmin edemeyeceğinin var sayılmasıdır. Bu halde borçluyu bizzat kendisine karşı koruma gereği vardır.
Bu maddeyle, borçlu ile alacaklının hacizden önceki dönemde aslında haczedilmemesi gereken mal veya hakkın haczedilebileceği konusunda yaptıkları sözleşmenin geçerli olmayacağı düzenlenmiştir..”.
Bu açıklamalar ışığında sayın Yüksek mahkeme, emeklinin, aleyhinde icra takibi açılmadan önce bankaya, “emekli maaşından kesinti yapılabileceği” yönünde vermiş olduğu muvafakatin geçerli olmadığına hükmetmiştir. Bu karara aykırı hareket edilmesi halinde ise mağdur emekli için yargı yolu açıktır..