Bilecik merkeze bağlı Çukurören Köyü’nde 150 yıldır yetiştirilen ve coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kırmızı biber, bugün ününü ülkemizin birçok noktasına taşımış durumda.

Köyde hemen her alana asılarak kurutulan ve en büyük geçim kaynaklarından birini oluşturan kırmızı biber üretimi genetiği değiştirilmeden üretilmeye devam ediyor.

Çukurören Biberi, yetiştiriciliği ilimizin bir çok alanında yapılmasına rağmen, karakteristik özellikler sadece Çukurören Köyü’nün bulunduğu yaklaşık olarak 5 km çapında bir alanda lokal düzeyde gerçekleşmekte.

Çukurören Biberi ilimizde yetiştirilen sebzeler arasında miktar ve çeşitlilik olarak en çok üretilen ve tüketilen ürünler arasında gelmekte. Taze olarak tüketimi yanında, kızartma, salça, toz biber, pul biber, közleme, kurutulmuş (kızartma ve haşlama) şekillerinde tüketimleri de oldukça yaygın.

Çukurören Köyü’nün toprak özelliğinin suyu geçirgenliğinin yüksek oluşu, killi, tınlı hafif kireçli olması, ürün gelişimini ve özelliklerini farklılaştırmıştır. Tescile konu olan biber çeşidinin sadece bu köy sınırları dahilinde yetiştirilmesinden iyi sonuç alınmaktadır. Diğer yörelerde de yetiştiricilik yapılmasına rağmen aynı özelliğe sahip ürün elde edilememektedir.

Çukurören Biberi yumuşak dokulu topraklardan hoşlanır. Yazları kurak ve az yağışlı yerlerde iyi yetiştiğinden toprağın derin ve su tutma kapasitesinin yüksek olması istenir. Topraktaki kireç ürünün gelişimini kısmen yavaşlatsa da lezzet ve aroma malzemelerinin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

İlimizde çeşitli yerleşim alanlarında aynı tohum kullanılarak üretim yapılmasına rağmen, biberin şekil ve bileşen olarak özellikleri farklılıklar göstermektedir.

Biberin tohumdan itibaren, toprağa ekimi ve bakımı ile ilgili tüm özellikleri geleneksel yöntemler ile yapılarak günümüze kadar değişmemiştir. Köyde yetişen biberlerin büyüklüğü diğer biber çeşitlerine oranla biraz daha küçüktür. Kurutma işlemi hemen hemen Türkiye'de çok az uygulanan bir yöntemle yapılmaktadır. Biberler iplere dizilerek askılarda tamamen doğal koşullarda kurutulmaktadır. Toprak ile temas kesildiği için aflatoksin konusunda tamamen güvenlidir. Acılık derecesinin orta düzeyde ve çok lezzetli olması Maraş, Urfa, Antep yöresindeki biberlere göre önemli avantajlar sağlamaktadır.