Ergenlik, insanlarda meydana gelen, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkince tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet karakterlerinin kazanıldığı, bireyin yetişkin rolüne psikolojik ve bedensel olarak hazırlandığı dönemdir.
Ergen ne hisseder , nasıl davranmak ister ?
Ergenin genel olarak duygularında istikrarsızlık olduğu görülür. Bir gün önce çok mutlu enerjik olan ergen ertesi gün kabuğuna çekilmiş bitkin olur. Duygular anlık bile değişebilir. Bu nedenle ebeveyn bunu kabul etmesi her defasında ‘Daha dün iyiydin, şimdi ne oldu’ ? Türünde sorgulamalara ve baskıcı yaklaşımlara girmemesi gerekir. Bu dönemde ergen duygularını çok dolu ve coşkulu Yaşar, gerek ses tonu ve vurgulamaları olsun gerekse mimikleri duygularını daha fazla nitelikte ifade eder.
Ergen zaman zaman yalnız kalmak isteyebilir. Ergen kendini yorgun hissedebilir, buna bağlı olarak çalışmaya karşı isteksizdir. Bu dönemde ergen fark edilmek takdir edilmek isteyebilir. Bu dönemde depresyonlarda artış görülür, özgüven problemi, karşı cinsle ilgili yaşanan problemler okul ve aile içi problemler buna sebebiyet verebilir. Nasihatler genellikle işe yaramaz, sadece ergenin o an ebeveyni dinlemesini sağlar, uzun vadede çözüm değildir. Ergenle fikir alışverişleri yapılmalı; ergen, aile konuları dışında tutulmamalıdır. Ergenin arkadaşları eleştirilmemeli, ebeveyn bu konuda ergenin arkadaşlarını tanıma yoluna gitmeli ve bunu çocuğuna hissettirmelidir. Akabinde şayet hoş olmayan bir durum varsa bu, ergenle paylaşılabilir. Sevgi eksik edilmemelidir. Evdeki genel ortamın gergin olmamasına dikkat edilmelidir.