Bilecik Müteahhitler Derneği tarafından gerçekleştirilen istişare toplantısında inşaat sektörünün sorunları masaya yatırıldı.
Bilecik Müteahhitler Derneği (BİMDER) tarafından istişare toplantısı gerçekleştirildi. BİMDER Başkanı Mehmet Yağız’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, inşaat sektörü paydaşlarından kamu kurum ve kuruluşlarının idarecileri ile müteahhitler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bilecik Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Yağız, sektörün yaşadığı sorunları dile getirdi. Son dönemde faizlerin yüksek olmasından dolayı inşaat sektörünün daraldığına dikkat çekti. Şehrin altyapı ve inşaat çalışmalarındaki istişarenin önemli olduğuna değinen Yağız, konuşmasında şunları aktardı: “Küçük bir şehirde yaşıyoruz. Şehrimiz küçük olmasına rağmen bunun kendine özgü avantajlarından da faydalanıyoruz. Büyük bir şehirde olsak bütün paydaşları bu şekilde bir araya toplayamazdık. Sektör içerisinde zaman zaman istişare ve bilgi alışverişine ihtiyacımız oluyor.
Büyüyen ve gelişen bir şehirde inşaat ve yapı sektörünü bir araya getirip istişare etmek daha sağlıklı şehirler yapılmasına ve altyapı oluşturmak adına tespitler yapıp daha imar aşamasındayken sorunları çözmek adına faydalı olur. İŞ bittikten sonra sorunları düzeltmek geç oluyor ve bu süreç zor oluyor. İşin başından sorunları çözmek için bu tür istişare toplantılarını yapmak için gayret ediyoruz.
Bizim de eksik kaldığımız noktalar oluyor ve bu tür istişareler daha sık olması lazım. Bu şehirde birlikte yaşıyoruz. İstişare yaptığımız zaman şehir oluşturmada ve burada yaşama sürdürmede daha rahat edeceğimizi düşünüyorum.
Hiçbir kurum ayırmadan, kimsenin siyasi görüşüne bakmadan bu şehre kim katkı yapıyor ona bakıyoruz. Bu şehir imarında kimin katkısı olduğu bizim için çok önemli. Şehrimiz çok güzel ve bu şehri seviyoruz. Bu şehrin kalkınmasında kim el atıyorsa ondan Allah razı olsun diyoruz.
Yatırım, imalat ve üretim anlamında çok zor durumdayız şu anda. Faiz oranlarının yükselmesiyle insanlar faize yöneldiği şu dönemde arkadaşlarımız varını yoğunu ortaya koyarak üretim yapmaya çalışıyor. İnanın bu çok zor bir durum. Faizin yüksek olmasından dolayı müşteri de bulamıyoruz. Ürettiğimizi pazarlayamıyoruz ve pazar da daralıyor.
Küçük ve alım gücü kısıtlı bir şehirdeyiz. Komşu illerde 6 liraya satılan daireyi burada 5 liraya satamıyoruz, zorlanıyoruz. Elimizdeki parayla faiz yüksek diye yatırım yapmamak da doğru bir şey değil. İnşaat sektörü bazen çok daralır bazen de açılır. O yüzden kurumlarımızdan ellerinden geldiği kadar kolaylaştırıcı çözümler istiyoruz.
Bizim ilimizin ekstra durumları var. Trafik sorunumuz var. Şehir büyümeye çalışıyor ama sıkışıklık da var. Ama bu sorunlara rağmen dışarıdan çok büyük yatırımlar alacak bir il konumunda ve talep var. Kurulma aşamasında, görüşme aşamasında olan fabrikalar var. Önümüzdeki dönem konutun daha çok aranacağı zaman geliyor.
İnşaat sektöründeki üretim yapan arkadaşlarımızın eksiklerini bildirmenizi isteriz. Daha sağlıklı ve eksiksiz çalışma adına bunu sizden istiyoruz. İnşaat sektöründe yüzde yüz yanlışsız gidilmiyor. Üretim aşamasında da insan gücü ile gittiğimiz için mutlaka bir problemle karşılaşıyoruz.
Son dönemde vergi ve ceza konularında değişiklikler yapıldı. Bu konularda da bilgimizin olması lazım. Örnek olarak İŞKUR’un işçi çalıştırırken teşvikleri oluyor. Bunlardan da bilgimizin olması lazım. Bazen bu konularda bilgi eksikliği yaşıyoruz.”
Belediye Başkan Yardımcısı Bilen Gökten, Ertuğrulgazi ve Beşiktaş Mahallelerindeki durum ile ilgili bilgiler verdi. Gökten, konuşmasında şu bilgileri aktardı: Belediye olarak plana açılan son yerlerle ilgili bilgi vermek istiyorum. Çünkü bu konuda herkesin bir çalışması var. Ertuğrulgazi Mahallesinde 200 hektarlık bir alan plana girmiş durumda. Önceden 100 hektarlık bir alandı. Danıştaydan bozma kararı gelince alan büyüdü. Bu alan askıya çıktığında 20’ye yakın itiraz geldi. İtirazların makul olanları değerlendirildi. Meclisimizde bu konu değerlendirilmek üzere komisyona havale edildi. Bu konu değerlendirilip tekrar askı sürecine geçilecek. Büyük ihtimalle 18 uygulaması hazır bir planla karşı karşıya olacağız. 18 uygulaması kısmını hızlı bir şekilde ilerletebilirsek daha sonra Ertuğrulgazi ve Beşiktaş Mahallelerinin sırtları dediğimiz alanı imara açabileceğiz.
Pelitözü Mahallesinde de meclisimizin onayladığı bir plan vardı. Fakat kamu yararı dediğimiz bir karar alınamamıştı. Burada başlangıcı yanlış adım atılarak ilerlemiş bir konu. Ben bir süre üniversitede çalıştım. Orada 80 bin metrekarelik bir alanı plana açarken kamu yararı kararı almıştık. Bu konu şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önünde. Bazı revizeler istendi ve bu revizeleri de yaptık. Bu konuda Eylül ayında mecliste görüşülecek. Kamu yararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gidilecek. Daha sonrasında da 18 uygulaması Pelitözü’nde yapılacak.”