6331 sayılı iş sağlığı ve iş güvenliği yasası 10. maddesinin 01.01.2013 tatihinden itibaren tüm iş yerlerine risk değerlendirmesi yaptırmaları zorunluluğu getirdiğini belirten Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Şensoy, böylece işletmelerin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli gibi hangi sınıfa dahil olduklarının belirleneceğini, bu işletmelerin çalıştırdıkları işçi sayısına göre de yasanın kapsamına gireceklerini açıkladı. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinin bu yılın ilk gününden itibaren zaten yasanın kapsamına girdiğini hatırlatan Şensoy, 50’den az işçi çalıştıran, ancak tehlikeli ve çok tahlikeli sınıfta yer alan işletmelerin de 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yasanın kapsamına dahil olacaklarını söyledi. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için, yasanın yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2014 olarak belirlendiğini, risk değerlendirmesi yaptırmayan iş yerlerinin ilk tespitte 3000, daha sonraki her tespit için 4500 TL para cezası ödemek zorunda kalacaklarını açıklamalarına ekleyen Hüseyin Şensoy, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak, mükelleflere yaptıkları uyarıların dikkate alınmasını istedi. Böylece, 1 işçi çalıştırsa dahi her işletme en kısa zamanda, iş yeri için risk değerlendirmesi yaptıracak ve iş yeri tehlike sınıfına göre İş Güvenliği Uzmanı ile işyeri hekimi istihdam edecek. İşçi çalıştıran iş yerlerinin zarar görmemesi için, ulaşabildikleri her mükellefi uyardıklarını belirten oda başkanı Hüseyin Şensoy’un gazetemize bu konuda yaptığı yazılı açıklamayı da aynen yayınlıyoruz:
İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİ
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası 01/01/2013 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. İşçi çalıştıran her türlü işyerleri için yeni yükümlülükler getirilmiştir. Buna göre ;
1-) Yasa’nın 10.maddesi gereğince en az bir işçi çalıştıran tüm işyerleri risk değerlendirmesi yapmak zorundadır. Teknik bir konu olduğundan dolayı bu değerlendirmeyi çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından yetki belgesi almış iş güvenliği a-b-c belgelerine sahip iş güvenliği uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir . En kısa sürede bu konuda yetkililerle görüşmeniz ve risk değerlendirmesi yaptırıp değerlendirmede iş güvenliği yönünden eksiklerinizin bulunması halinde bunları gidermeniz ve iş yerinizde bu işlemler için bir klasör oluşturarak evrakları burada saklamak ve teftişte ibraz etmek zorundasınız.
2-) iş yerleri işçi sayısına ve tehlike sınıfına göre üç farklı tarihte yasanın kapsamına girip sağlık ve güvenlik hizmetleri firmalarından hizmet almak zorundasınız.
A- 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri 01.07.2014 tarihinde
B- 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri 01.07.2013 tarihinde
C- Diğer iş yerleri (50 ve üzerinde işçi çalıştıran) 01.01.2013 tarihinde zorunlulukları doğmuş bulunmaktadır.
D- Yukarıda yazılanlar ışığında işyeriniz az tehlikeli/tehlikeli /çok tehlikeli sınıfından hangisine giriyorsa ,iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi(iş yeri hemşiresi ve iş güvenliği uzmanı ile çalışma zorunluluğu ilgili tarihlerde başlayacaktır.
Aksi takdirde : yasaya göre risk değerlendirmesi yapılmaması halinde ilk tespitte 3.000.-tl, yine yapılmaması durumunda her bir tespitte 4.500.-tl idari para cezası kesilecektir.
Mükelleflerin bu konuda zarar görmemeleri için gerekli ilgi ve özeni göstermelerini önemle hatırlatırız.
20/05/2013
Hüseyin ŞENSOY
SMMMO Başkanı