Bazı önemli günler, bizlere günlük yaşamın telaşı içerisinde unuttuğumuz, görmezden geldiğimiz hayati farkındalıkları da hatırlatıyor.

29 Eylül Kalp Günü’nü  geride bıraktık. Bu kapsamda, birçok sağlık kuruluşu kalp ve damar hastalıklarının ne denli ciddi olduğunu hatırlatan birçok paylaşım yaptı. Biraz soluklanıp düşündüğümüzde, hayatımıza etki etmediği sürece birçok ciddi durumdan nasıl kaçtığımızı görüyoruz.

Bizi hayatta tutan, en önemli hayati işlevlerimizi yerine getiren kalbimize ne kadar iyi baktığımızı biliyor muyuz? “Kalp Günü” çerçevesinde verilen mesajlar, paylaşılan istatistikler, aslında ne derece vahim bir tablo çizdiğimizi de gösteriyor.

Kalp ve damar hastalıkları, dünyanın dört bir tarafında yaşanan ölümlerin en büyük sebeplerinden biri olarak öne çıkmakta. Biraz daha derine inecek olursak; kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde her yıl neredeyse 20 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açarken, bu sayı Türkiye sınırları içerisinde neredeyse 200 bin kişiyi buluyor. Bu nedenle kalp hastalıkları ve korunma yolları, herkesin bilinçli olması gereken önemli bir toplumsal sorun haline geliyor.

NASIL KORUNURUZ

Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklı. Öncelikle beslenmemize dikkat etmeliyiz. Bitkisel yağları tercih edip, iç yağlardan uzak durmalıyız. Protein kaynaklarıa önem vermeliyiz. Günde en az beş porsiyon atze ve meyve tüketmeliyiz

Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Yavaş ve istikrarlı kilo vermenin daha sağlıklı ve kalıcı olduğunu unutmayın. Kilo kaybı sağlıklı bir yaşam için ilk adımdır. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır.

Düzenli spor yapın stresten uzak durun!

Tembellik ve aşırı stresten uzak durun. Düzenli egzersiz, kalp hastalıkları ve kalp krizinden korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçin. Egzersizin en ideali uzun yürüyüşlerdir. Kandaki kötü kolesterolünüzün yakılması için 5 kilometreyi 45 dakikada tempolu şekilde yürüyün. Efor sırasında göğüs ağrısı, halsizlik, kramp, nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaşırsanız egzersize derhal ara verin.