BİLECİK

KATI ATIK BEDELİNİ BU KEZ CHP SORDU

 

Geçtiğimiz yerel seçim döneminde MHP adayı Hüseyin Şensoy tarafından gündeme getirilen katı atık bedelleri, bu kez CHP’li Seyfi Özgen tarafından belediye meclisine taşındı. Su faturalarına yansıtılan katı atık bedelinin çevre ilçe ve illerde alınmadığını söyleyen Özgen, Başkan Yağcı’dan bu bedellerin alınmamasını talep etti. Başkan Yağcı ise bedelin 2015 yılından itibaren her belediye tarafından alınacağını söyledi ve süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Geçtiğimiz Salı günü gerçekleşen Kasım ayı belediye meclis toplantısında konuyu gündeme getiren CHP’li Seyfi Özgen; “Su faturasına yansıtılan katı atık bedelleri çevre il ve ilçelerde alınmamakta olduğu ve geçmişte alınan katı atık bedellerinin faturalar üzerinden iade edildiği yaptığımız araştırmalar neticesinde tespit edilmiştir. Katı atık tesisi yapılıncaya kadar bu bedellerin alınmamasının gereğini arz ederiz.” ifadeleriyle önergesini meclise sundu. Konuya ilişkin ilk açıklama Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Şentürk’ten geldi.

Şentürk: “Gelirler katı atık bertaraf tesisi için kullanılıyor”

Katı atık ücretlerinin Çevre Kanununa göre çıkarılan tebliğlere göre alındığını belirten Şentürk, açıklamasına şöyle devam etti: “Uygulama buna istinaden başlatıldı. Daha sonra kararın uygulanmasını erteleyen bir tebliğ çıkartıldı. Ama biz o tebliği çıktığında zaten uygulamaya başlamıştık. Ve bu bedelin alımı tamamen kaldırılmadı, sadece birkaç ay ertelendi. Bununla ilgili çalışmayı yapmayan belediyeler de bu tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren zorunlu olarak zaten bu bedelleri alacaklar. Bununla ilgili bizim katı atık tesisimiz şu an yapılmaya devam ediyor. Yılbaşına kadar açılacak. Buradan toplanan gelirlerle bu tesisin giderleri karşılanıyor.”

Yağcı: “Almayan belediye yok”

Belediye Başkanı Selim Yağcı ise yaptığı açıklamada Bilecik Belediyesinin sisteme ilk geçen belediyelerden biri olduğunu söyledi. Yağcı şu ifadeleri kullandı:

“Bu katı atık bedellerinin hesaplanması değişti. Normalde katı atık bedelleri su faturalarının içerisinde alınıyordu. Şu anda almıyor dediğiniz belediyelerin her biri su faturalarının içerisinde bu bedelleri de koyuyordu. Almayan belediye yok. Hesaplanma şeklini son çevre yasası değiştirdi ve yeni bir hesaplama metodu getirildi. Biz bu metoda göre hesaplamalarımızı yaptık ve ilk uygulayan belediyelerden biri olduk. Hane başına 4 lira katı atık bedeli alıyoruz. İş yerlerinde de çalıştırılan işçi sayısına orantılı olarak katı atık bedeli anlıyor. Daha sonra, çevre yasasında bir değişiklik yapılarak bu bedelin toplanmasını isteğe bağlı bir halde bıraktılar. Biz de sistemimizi kurup, hesabımızı yaptığımız için, zannediyorum 2015 yılının başından itibaren diğer belediyeler de bu bedelleri almaya başlayacak.”

“Katı atık bertaraf tesisi hizmete girince o masraflar da fatura edilecek”

Aldıkları katı atık bedellerine yönelik olarak Organize Sanayideki işverenlerin kendilerine dava açtığını belirten Yağcı şunları söyledi: “Bize dava açtılar. ‘Belediye bizden katı atık bedeli alamaz’ dediler ama idare mahkemesi ‘Bu belediyenin hakkıdır, bu bedeli alır’ diye bizim lehimize karar verdi. Vatandaşlar açısından baktığımızda, aldığımız 4 liralık sabit atık bedeli, eskiden su parasına göre aldığımıza denk veya daha aşağı bir bedel haline geldi. 2015 yılından itibaren o almıyor dediğiniz belediyeler de yasa kapsamında mecburen almak durumundalar. Yapılan harcamaya orantılı olarak bu bedeli alıyorsunuz. Bizde şu anda katı atık toplaması var. Katı atık dönüşümü veya toplaması yok. Biz katı atık toplanmasına ilişkin olarak yaptığımız harcamaya yakın hesaplamalar yaparak alıyoruz. Yarın bertaraf, dönüşüm ve benzeri masraflar oluştuğunda ona ilişkin de hesaplamalar yapılacak.”

“Seçimde de birileri gündeme getirdi”

Yağcı açıklamasının devamında isim vermeden, konunun 30 Mart yerel seçimleri öncesi MHP Bilecik belediye başkan adayı Hüseyin Şensoy tarafından da gündeme getirildiğini hatırlattı:

“Aynı olayı seçimde de birileri gündeme getirdi. Belediye başkan adayı arkadaşlarımızdan birisi dedi ki, “Başkan haksız olarak bu parayı alıyor”. Ama böyle bir şey yok. Olmayan bir parayı ben insanların cebinden almaya neden hevesli davranayım. Aldığımız parayı kendimize mi harcıyoruz? Sonuçta, ortada mevzuata aykırı olmayan bir uygulama var. Biz bu uygulamaya önce geçtik. Daha sonra yasada bir ihtiyari hak doğurdular. Sistemimizi hazırlayıp geçiş yaptığımız için ve yeni hesaplamayla özellikle alt gelir gurubundaki vatandaşımızın kaybı olmayacağını tespit ettiğimiz için devam ediyoruz. Bunu da savunabiliriz.”

Seyfi Özgen: “Parti rozetimizi çıkardık, halkımızın hakkını savunuyoruz”

Söz alan CHP’li Özgen, Bozüyük Belediyesinin de bu katı atık bedellerini aldığını ancak belediye meclisinde alınan bir karar ile su faturalarından alınan bu miktarların iade edildiğini söyledi. Özgen şöyle konuştu:

“Bozüyük’te uygulamanın başlayacağı 2015 yılı başına kadar paralar iade ediliyor. Bunun araştırmasını yaparsanız göreceksiniz. Burada bir konuyu gündeme getirirken araştırmasını yapıyoruz. Laf olsun diye konuşmuyoruz. Bozüyük bizim ilçemiz. Orası da sizin partinizin belediyesi tarafından yönetiliyor. Ortada bir yanlış varsa ya onlar yapıyor ya siz yapıyorsunuz. Ortada bir çelişki var. Bunun düzeltilmesi lazım. Ben bunu kendi şahsım için istemiyorum. Bilecik’te yaşayan her fert için istiyorum. Seçildiğimiz zaman söylemiştik, biz parti rozetimizi çıkaracağız demiştik. Çıkardık ve meclis rozetini taktık. Onların haklarının savunmasını yapıyoruz. Bunun da halkımızın bilmesini istiyorum.”

Yağcı: “Alan da almayan da doğru yapıyor”

Özgenin açıklaması için teşekkür eden Yağcı, konuyu şu sözleriyle kapattı: “Nezaketiniz için ben de teşekkür ediyorum. Bozüyük Belediyesi yasa çıktıktan sonra yapılan düzetme döneminde bu kararı aldı zannediyorum. Zaten sistemlerini kurmamışlardı. Bir ay kadar aldılar sanıyorum. Daha sonra da mevcudu geri iade ettiler. Biz bu konuyu arkadaşlarımızla oturup tartıştık. Neden vatandaşı zarara uğratacak bir işe girelim? Vatandaşın kaybı var mı, iade etmemiz gereken bir şey var mı? diye oturup tartıştık. Yaptığımız araştırmalarda, yapılan işte yasaya aykırılık olmadığı kanaatine vardığımız için devam ettik. Bozüyük belediyemizin de ve diğer belediyelerimizin de almayarak yaptığı da doğru, bizim alarak yaptığımız da hukuken doğru. Daha önce aldığımız bedellerle şu an aldığımız bedeller arasında çok büyük de bir fark yok.”