Kayıtlı elektronik posta (KEP); 19 Şubat 1959 tarih 7201 sayılı tebligat yasasına, 6099 sayılı kanun ile eklenen 7/a maddesi, 19/Ocak 2013 tarih 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, 29/06/2015 tarihi itibarıyla başlamış ve hayatımıza girmiştir.
Her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımları, gönderilen biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini, ve içeriği yasal, geçerli ve güvenli kesin delil haline getiren sistem olup, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği yasal bir delil olarak 20 yıl süre ile saklanması işlemlerinin bütünüdür.
Yapılan bu değişiklik ile anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
7201 sayılı kanuna uyulması zorunludur, yasanın 53. maddesinde adresin yanlış bildirilmesi halinde fail hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmedileceği belirtilmiştir.
Elektronik tebligat yönetmeliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyenler için ise; tespit edilen kişi, kurum ve kuruluşlara başkanlık tarafından her bir tespit için 10.000 tl. idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir
5549 sayılı suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkındaki yasanın 2 nci maddesi c bendi gereğince; bankalar, portföy yönetim ve sigorta şirketleri, spor kulüpleri, noterler ve avukatlar gibi tebligat alması zorunlu olan tüm yükümlüler e-tebligat almak ve gönderebilmek için kayıtlı elektronik posta (kep) adresi almaları gerekmektedir.
Yeni nesil yazar kasa nedir? Ne zaman kullanılacaktır?
3100 sayılı KDV kanununa tabi mükelleflerin ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti hakkındaki kanunun 69-70 nolu genel tebliğ ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 426-427 nolu tebliği ile faaliyetleri çerçevesinde seyyar pos cihazı kullananlar ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 01/10/2013 tarihi itibarı ile yeni nesil Ö.K.C. kullanmaya başladılar.
Mevcut eski tip Ö.K.C. kullanan mükellefler kullandıkları cihazları 31/12/2015 tarihinden itibaren kullanamayacaklar ve 01/01/2016 tarihinden itibaren yeni nesil Ö.K.C. kullanmak mecburiyetinde olacaklardır. Konu önemli, ödeme kayıt edici cihaz kullanan her mükellefi ilgilendiren ve kısa bir zaman kalan bu mecburiyeti tekrar duyurmakta fayda görüyorum.
Elektronik tebligat nedir? Nereden çıktı? Kimleri ilgilendiriyor?
Vergi Usul Kanununa eklenen 107/a madde ile, "bu kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir. Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir." denilmiş olup bu uygulama 01/01/2016 tarihi itibarıyla başlayacaktır.
Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazançları yönünden gelir vergisi mükellefi olanlar (basit usuller hariç) ve kendileri isteğe bağlı elektronik tebligat yapılmasını talep edenler 01/01/2016 tarihinden itibaren bu uygulamaya dahil olacaktır. Vergi Usul Kanununa göre e-tebligat, kayıtlı elektronik posta (KEP) değildir. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum.
Değerli arkadaşlar zaman daralıyor, 01/01/2016 da GİB’in elektronik tebligat uygulaması başlıyor, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu başlıyor, e-fatura e-defter uygulaması da dönemsel olarak hadleri aşanlarda başlıyor.
2014 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 milyon tl ve üzeri olanlar ile özel tüketim vergisi kanununda sözü edilen 1 nolu listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alan mükellefler ile III nolu listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler 01/01/2016 tarihinden itibaren e-fatura düzenlemek ve e- defter e geçmek zorunda olduğunu belirtelim.
Oda olarak her eğitimimizde meslektaşlarımıza bunu hatırlattık, yine hatırlatıyoruz. Ancak konu bizlerden çok ticaret erbabını ilgilendirmektedir. Çünkü ÖKC alacak olanlar onlar, e-tebligatı alacak olanlar onlar, bize sadece uyarmak ve bilgilendirmek düşüyor.
Bilecik SMMMO Başkanı Süleyman Kıral