Bilecik’e bağlı Ahmetpınar Köyü mevkiinde tünel içerisinde meydana gelen tren kazasının yankıları devam ederken, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın (JMO) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nı tren kazasının meydana geldiği Ahmetpınar Köyü mevkiine ilişkin 2015 yılında uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

Bilecik’in merkeze bağlı Ahmetpınar Köyü Şelale Rampaları mevkiinde 19 Eylül Perşembe günü İstanbul-Ankara arasında sefer düzenleyen YHT’nin kılavuz treni(öncü tren) raydan çıkarak duvara çarpmış ve tren içerisinde bulunan Recep Tunaboylu ve Sedat Yurtseven isimli iki makinist hayatını kaybetmişti.

Aradan geçen süre zarfından tren kazasına ilişkin; “Karaköy-Ahmetpınar-Bilecik arasındaki 8 kilometrelik yer ile Alifuat Paşa-Arifiye arasında kalan bölümün jeolojik açıdan önemli riskler içerdiğine dair rapor ortaya çıktı.

Jeoloji Mühendisleri Odası,2015 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na gönderdiği raporunda; “Ankara-İstanbul güzergâhının iki ayrı bölümü; Karaköy-Ahmetpınar-Bilecik arasındaki 8 kilometrelik yer ile Alifuat Paşa-Arifiye arasında kalan bölüm jeolojik açıdan önemli riskler içermektedir. Yüksek Hızlı Trenin hızı, bu hatlar ve yakınlarında 40 km/s olarak gerçekleşmektedir. Alt yapısı güvenli olmayan hatlarda hızlı tren çalıştırmanın riski bilinmelidir.” ifadelerine yer verdi.

BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın haberine göre, TCDD’nin kazaya davetiye çıkardığının aktarıldığı söz konusu raporda, “Ankara-İstanbul güzergâhının iki ayrı bölümü; Karaköy-Ahmetpınar-Bilecik arasındaki 8 kilometrelik yer ile Alifuat Paşa-Arifiye arasında kalan bölüm jeolojik açıdan önemli riskler içermektedir. Yüksek Hızlı Trenin hızı, bu hatlar ve yakınlarında 40 km/s olarak gerçekleşmektedir. Alt yapısı güvenli olmayan hatlarda hızlı tren çalıştırmanın riski bilinmelidir.” deniyor.

JMO’nun Ahmetpınar-Bilecik bölümüne dair incelemesinin sonuçlarında ise, “Yapılan incelemelerde hattın geçtiği güzergah üzerinde proje aşamasında yapılması gereken jeoloji-jeoteknik araştırmaların istenilen nitelik ve düzeyde gerçekleştirilmediği, etütlerin yapımı sırasında gerekli özenin gösterilmemesi nedeniyle gerek 29 Mart 2011 tarih ve 27889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı gerekse Sayıştay raporlarından da anlaşılacağı üzere önemli oranda keşif artışlarına ve kamusal kaynaklarının heba edilmesine neden olduğu tespit edilmiştir.” ibareleri yer alıyor.

Editör: TE Bilişim