CHP İçişleri Komisyonu Üyesi ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İçişleri Komisyonu'nda görüşülen ateşli silahlara ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi hakkında komisyon toplantısı öncesinde TBMM’de basın açıklaması düzenledi. Kanun teklifi içerisinde olan bazı maddelerin Anayasaya aykırı olduğunu dile getiren Tüzün, “CMK'da savcıya verilmeyen yetki müfettişe verilmek istenmektedir. Mülkiye müfettişleri kayyum yetkisine dahi ulaşmış olacaklar. CHP'li belediyelerimize yapılacak operasyonun önü açılmaktadır.” dedi. Tüzün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“YASA YAPMA TEKNİĞİNE AYKIRI”
Bu kanun toplam 46 maddeden oluşmakta olup torba bir kanundur. Bu teklifin içerisinde 17 ayrı kanun, 1 KHK; toplam 18 farklı kanun bulunmaktadır. Birbiri ile ilgisi ve alakası olmayan konular bir araya getirilip komisyonumuza sunulmuştur. İçişleri Komisyon üyelerine daha henüz iki gün önce 5 Kasım tarihinde gönderilmiş olup komisyon üyelerinin teklifi inceleyip hazırlık ve değerlendirme yapma zamanlaması çok kısıtlı olmuştur. Bu teklif, yasa yapma tekniğine aykırı bir tekliftir. Teklifin içerisinde Adalet, Plan ve Bütçe, Milli Savunma ve Dışişleri komisyonlarını ilgilendiren maddeler var. Bu maddeler ilgili komisyonlarda görüşülmelidir. Adalet, Plan ve Bütçe, Milli Savunma ve Dışişleri komisyonlarını ilgilendiren maddeler maalesef İçişleri Komisyonunun bu teklifinin içerisine konulmuştur.
“ANAYASAYA AYKIRI MADDELER”
Geçtiğimiz haftalarda Noterlik Kanunu komisyonda kabul edilmiş olup bu düzenlemeyi unutan siyasi iktidar bu torba kanun içerisine Noterlik Kanunu maddesini de ilave etmiştir. Bu teklifin içerisinde 13 madde Anayasa Mahkemesi'nce geri gönderilen maddelerdir. Geçmişte kabul edilen kanun maddeleri AYM tarafından iptal edilmiş olup şimdi düzeltme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. AKP iktidarının nitelikli ve düzenli bir kanun hazırlayamadığının en somut örneği bu tekliftir. Özellikle 1,2,31 ve 44’üncü madde açıkça anayasaya aykırı maddelerdir. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili olarak bizler geçmişte komisyonda ve genel kurulda yaptığımız uyarıları dikkate almayan iktidar, bugün bu maddeleri tekrar Türkiye’nin gündemine getirmek zorunda kalmıştır. Bizim uyarılarımızı dikkate almış olsalardı bugün Türkiye’nin gündemine böyle bir teklif gelmeyecekti.
Bu teklifte en önemli 3 madde söz konusu. Her ne kadar kamuoyunda iyi bir teklif algısı yaratılsa da çakarlı araçlardan, silahlı düzenlemelere kadar cezaların arttırılacağı konuşulsa da çok önemli 3 maddesi söz konusu. AKP geçmişte olduğu gibi bu günde siyasi iktidardaki manevralarını şu şekilde yapmaktadır, 46 kiloluk dana eti içerisine her zaman olduğu gibi 6 kilogram domuz eti sokmuştur. Bu teklifin içerisine de 6 maddeyi ilave etmiştir.
“KAYMAKAMLIK SİSTEMİNİ KÖKTEN ETKİLEYECEK BİR MADDE”
1’inci madde, Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda kaymakamlık sınavlarına giriş için aranan adayların mezun olabileceği bölümlere ilişkin düzenlemeyi içeriyor. Bu madde en temel mülki idare amirliğine giriş şartını düzenlediğinden ve kariyer meslek olan kaymakamlık sistemini kökten etkileyecek bir maddedir. Bazı bölümlerden mezun olan insanlar bu sınavla kaymakam olabileceklerdir. Biz CHP grubu olarak, bu tekliften bu maddenin derhal çıkarılması konusunda önergemizi hazırlamış bulunuyoruz.
“KAMUDA YENİ SİYASİ KADROLAR…”
Teklifin 2. maddesi, 3 yıl kaymakamlık yapmış olanlardan Cumhurbaşkanınca üst kademe kadrolara atananların hizmet süreleri mülki idare amirliği hizmetleri sınıfına geçmiş sayılacaktır demektedir. Bu madde, kurum içi deneyim sistemini bozacaktır, daha siyasi olarak bu üst düzey yöneticilerin tepeden inme olarak birinci sınıf mülki idare amiri ve mülkiye müfettişi yapılmak istenmektedir. Kamuda yeni siyasi kadrolar oluşturmak istenmektedir.
“SAVCIYA VERİLMEYEN YETKİ MÜFETTİŞE VERİLMEK İSTENMEKTEDİR”
Teklifin en önemli ve can alıcı maddesi, 3'üncü madde. Bu madde mülkiye müfettişlerinin atanma koşulları ile görev ve yetkilerini tanımlarken yetki aşımlarına yönelik kanuni düzenleme yapılmaktadır ve altını çizerek söylüyorum mahkeme kararı olmaksızın kamu kurum ve kuruluşların çalışmalarını ve hizmetlerini aksatabilecek yetki verilmektedir. CMK'da savcıya verilmeyen yetki müfettişe verilmek istenmektedir. Maalesef altını çizerek söylüyorum ki Mülkiye müfettişleri kayyum yetkisine dahi ulaşmış olacaklar. CHP'li belediyelerimize yapılacak operasyonun önü açılmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilmiş belediye yönetimlerimize bu madde ile bir tünelle ulaşılmak istenmektedir. 31 Martta seçilmiş CHP’li belediye başkanlarımızın bu zorluklar ve imkansızlıklar içerisinde yaptıkları görevlere gölge düşürülmek istenmektedir. Çünkü bu madde ile Mülkiye Müfettişine tam yetki verilmektedir. Savıcıda bulunmayan yetkiler mahkeme kararı olmaksızın Mülkiye Müfettişlerine verilmektedir. Bu 3'üncü madde mutlaka bu tekliften çıkarılmalıdır.
“VAKIF VE CEMAATLERİ DESTEKLEYECEK MADDE”
Bu teklifin en önemli maddelerinden birisi de 31’inci maddedir. Bu maddede dernek kayıtlarının tutulması ve bu işlemlerin elektronik ortamda yapılabilmesi düzenlemesini içeriyor. Gerekçesi ise Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yerine getirilmesi olarak görülüyor. Ancak söz konusu teklifte getirilen 2’nci fıkradaki Türk vatandaşları tarafından yurtdışında açılan dernek ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara yurt içi ve dışında ilgili makamlarla işbirliği dahilinde idari, mali teknik destek sağlanmasına ilişkin düzenleme buraya konulmak isteniyor. Bu kuruluşların vakıf, cemaat, dernek adı altındaki birlikteliğini destekleyecek bir maddedir. Bu maddenin de önemi çok fazladır ve Anayasaya da aykırıdır.
“UZMAN ÇAVUŞLARIMIZIN SÖZLEŞME ÇİLESİ DEVAM ETMEKTEDİR”
46 maddelik bu kanun teklifine baktığımızda polislerimizin özlük haklarına yönelik hiçbir çaba ve gayret gösterilmemiştir. Polislerimizin beklentileri bu teklifte yerine getirilmemiştir. Başta mesai, özlük hakları ve diğer konularda hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Aynı zamanda kahraman Uzman Çavuşlarımızın kadroları bu teklifte yok. Kıdemleri rütbeden sayılmıyor. Sağlık, çalışma, sicil yönetmeliği yok. Uzman Çavuşlarımızın sözleşme çilesi maalesef devam etmektedir.
Bu iktidar gerek 2023 seçimlerinde gerek 2018 seçimlerinde adaylık kampanyasında konuşan şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözleşmeli Uzman Çavuşlarımıza kadro sözü vermesine rağmen bugüne kadar yerine getirmemiş bu günde bu teklife bunu koymamıştır. Aynı zamanda Astsubaylarımızın özlük haklarını düzenleyecek ve mağduriyetlerini giderecek herhangi bir düzenleme söz konusu değildir.
Bugün İçişleri Komisyonunda görüşülecek olan bu 46 maddelik kanun teklifinin içeriğinde çok önemli 4 madde vardır. Kamuoyunun beklentilerini yerine getirecek bazı maddeler söz konusudur. Biz de CHP’li milletvekilleri olarak bu maddelere destek olacağız.”