Vali Bilal Şentürk 738’inci Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nde yaptığı konuşmada, “ecdadımızdan aldığımız nasihatleri kendimize basamak yaparak büyük ve güçlü Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Söğüt Türk’ ün Anadolu’ya çaktığı tapu taşıdır.” vurgusunu yapan vali Bilal Şentürk konuşmasının devamında ise;
“Güneşi Bayrak, göğü çadır eyleyenlerin, nal sesleriyle rüzgâra koşanların ana yurdu, Oğuz’un kutlu ata yurdu, Vilayet-i Ertuğrul’un sancak tepesi ve Devlet-i Aliye-i Osmaniye’nin kalbi Söğüt’ e hoş geldiniz.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından Ertuğrul Gazi’ye 1281 tarihinde uç beyliği verildiği günden bu yana da Söğüt’te toy toplanıyor. Birliğimizin, dirliğimizin, kardeşliğimizin, Anadolu’da varoluşumuzun sembolü de olan bu kutlu buluşma o gün bugündür devam ediyor elhamdülillah.
Şeyh Edebali hazretlerinin “Ey Oğul, geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın” nasihatine sıkı sıkıya bağlı olan bizler de her yıl eylül ayının ilk haftasının sonunda Ertuğrul Gaziyi anıyor, Yörük şenlikleri düzenliyor, kutlu Söğüt ruhunu her daim canlı tutmaya çalışıyoruz.
Söğüt bize bir ecdat yadigârıdır. Söğüt Türk’ ün Anadolu’ya çaktığı tapu taşıdır. Söğüt bizim için sadece geçmiş değil, aynı zamanda geleceğimizi inşa ederken bir rehberdir. Değer, cesaret, azim ve inancın sembolüdür.
Ertuğrul Bey gaza yolunda koştururken daha çok toprak sahibi olayım diye yola çıkmadı. Ertuğrul Bey daha çok mal sahibi olayım diye gazi olmadı. Ertuğrul Bey’ in bir fikri vardı. Ertuğrul Bey bir amaca koşuyordu. Herkes biliyordu ki Ertuğrul Bey’ in obasının olduğu yerde adalet var, zulüm yok, tevazu var efendilik yok.
Herkes biliyordu ki Ertuğrul Bey’in olduğu yerde mazlum ah etmez, zalim başını yastığa koyup rahat uyuyamaz.
Ertuğrul Bey ve ahfadı bu amaç uğruna İlahi bir muştu için yola çıktılar. Onlar Allah rızası için, onlar Oğuz töresi için ömürlerini harcadılar. Allah çabalarını karşılıksız bırakmadı ve eşi benzeri görülmemiş, 3 kıta 7 iklime kök salan Osmanlı Devleti 600 yıl Cihana hüküm sürdü.
Bizlerde bugün gücümüze güç katarak, ecdadımızdan aldığımız nasihatleri kendimize basamak yaparak büyük ve güçlü Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz.
Elimizde tuttuğumuz bu cevher gibi tarih bize her zorlukta kılavuzluk ediyor ve bizleri doğru yoldan sapmaktan koruyor.
Amacımız, bize miras kalan bu manevi topraklara gösterilmesi gereken ilginin artırılması, nesillerimize, yozlaşmış ve ahlaki çöküntüye uğramış, yapay kültürden arındırılmış tertemiz bir bilinç aşılanması, Söğüt’ün ve dahi Bilecik ilimizin bir kültür yurdu haline getirilmesi üzerine çalışmalar yapmaktır. Bu hususta siz değerli Devlet Büyüklerimizden de Bilecik için destek beklemekteyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, başta Ertuğrul Gazi olmak üzere,
738 yıl boyunca burada toy kurulmasına vesile olan ama bugün aramızda olmayanları, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu aziz vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle anıyorum.
Bizleri dirilişin membaında buluşturan ve bizlere bu diriliş mevsimini yaşatan Rabbimize hamd ediyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımıza, toyumuza teşrif ederek bizleri onurlandıran Meclis Başkanımıza, Sayın Bakanlarımıza, Siyasi parti liderlerimize, bu organizasyonun düzenlenmesine destek veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza,
Bugün Anadolu’nun dört bir yanından akın ederek Ertuğrul Ocağında bizlerle buluşan Yörük beylerine, yiğitlerimize, bacılarımıza, analarımıza ve büyüklerimize şükranlarımı sunuyor,
738. Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerimizin ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olması dileğiyle,
Saygılarımı sunuyorum.”ifadelerine yer verdi.