Cehalet derin karanlık bir kuyudur, atacağınız taşın sesini asırlar geçse bile duyamayacağınız kadar. Bununla beraber cehaletin sağladığı özgüven Everest dağından yüksektir. Benzer zihinler üzerinde bu özgüvenin etkileri kesindir. Bertrand Russell’ın tespit ettiği gibi
Akıllılar kuşku içindeyken aptallar ise küstahça kendilerinden emindir.
Kuantum ölçeğinde Kelebek Etkisi söz konusu edilirken bu cehaletin günlük hayatımıza , insanlık olarak var ettiğimiz medeniyete etkilerini düşünün. Şaka gibi. Güldüren değil öldüren cinsinden.
Neden böyle peki?
Düşünmek zahmetli bir iştir, bu külfetten kurtaracak hazır kodlar, basit anlamlar her zaman alıcı bulur. Oyunbozanlarsa hiç hoş karşılanmaz.
Bunlardan Christopher Hitchens ve Ömer Hayyam’ın niçin çok içtiklerini düşünürdüm , tekrar düşününce;
Aptallığın kol gezdiği , kurnazlığın ve zorbalığın bunu bir takım araçlarla manipüle ettiği dünyada kimi zaman ayık kalmak katlanılmaz bir durum doğrusu..
Sanatçıyla Toplumun ilişkisine pek çok açıdan bakabiliriz ancak sanatçıyla toplumun genelinin düşünceleri/ arzuları kimi zaman çatışır bunda bir sakınca yoktur hatta doğaldır fakat iş bir adım öteye gider biri diğerini susturmaya yeltenir şiddete başvurulursa bu o topluma
Yarar mı sağlar yoksa zarar mı?
Yazı yazmakta sanattır, harfleri birleştirip , kelimeleri dans ettirerek kitleleri coşturan ateşli siyasi bir doktrinde elde edebilirsiniz, güzel bir kadına aşkınızı tarifte edebilirsiniz.
Aslolan kendinizi ifade etmektir. Çıktığı vakit büyük tartışmalar yaratan Satanic Verses( Şeytan Ayetleri) kitabının yazarı 75 yaşındaki Salman Rushdie ABD’de saldırıya uğradı. Daha önceleri bu kitap yüzünden Humeyni’ nin fetvasıyla da pek çok insan canından oldu.
Ne değişti peki? Dün yazıldı bugün de (hala)okunuyor muhtemel ki yarında okunacak. Düşünceyi ancak düşünceyle alt edebilirsiniz.
Çok tanrılı olan çizgi roman dünyasının tanrılarından Alan Moore un V for Vendetta da dile getirdiği üzere“ fikirlere kurşun işlemez” yazarlara henüz işlese de.
Desene (böylesi durumda) yazı yazmak hakikaten cahil cesareti.