Bilginin gücü ,soru sormanın önemi

Francis Bacon ‘a atfedilen ünlü söz yani

“Knowledge  is power” (Bilgi güçtür) gelişen teknoloji ile birlikte şarap misali anlamına anlam katan bir söz olmuştur.

Bilgi birikim düzeyi yüksek uluslar bu birikimin ne kadar değerli olduğunun da ne pahasına kazanıldığının da farkındadırlar o yüzden geleceklerine de yatırım yaparlar her nesil biraz daha ileri taşır ülkesini/ ulusunu oysa bilgi düzeyi düşük kapasiteli olanların böyle bir şey yapmayı bırakın eksikliğini hissetmez, tüm eylemleriyle, söylemleriyle , kurumlarıyla burun kıvırırlar. Bilgiye saygı duymaz önem atfetmezler ,gelecek nesillere sevgi hissetmedikleri için onlara karşı sorumluluk duygusu da taşımazlar .

Ressam  Joseph Desire Court ' un

 “Scene from the great flood”  adlı sanat eserinde resmedilen şey şudur;

 İncil göndermeleri ötesinde boğulan yaşlı adam, bebek ve kadın görüyoruz . Karadaki adam ise tüm gücünü kullanarak yaşlı adamı kurtarmanın telaşında, gelecek dururken geçmişten yana kullanıyor tüm enerjisini.

Pek çok ulus ve o ulusların politikacıları aynı bu adam misali geçmişe tutunarak aslında geleceği boğduklarının farkında değiller. Geçmiş olarak sadece Zaman dilimini düşünmeyin (bilgiyi dar anlamda düşünmeyeceğiniz gibi)

O devrin âdetleri, düşünce  yapısı, hukuku , tabuları vb olarak ele alın.

Bakış açısı sanat eserlerini,olayları ve hayatı yorumlarken size yardımcı da olabilir  tam aksi hayatı size zehirde edebilir.

Sorular da bazen cevaplardan daha önemlidir

Biricik hayatını daha iyi ve kaliteli yaşamayı istemek mi yoksa bunu niçin istiyorsunuz demek mi asıl kabahat ?

Halis GÖKBAYRAK