Amerika denince çoğumuzun aklına kıta olan değil ülke olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gelir. ABD denince ise kimine göre Rüyalar ve Fırsatlar ülkesi, Özgürlük Anıtı, Eğlence endüstrisi ,dolar üzerindeki Benjamin Franklin in portresi kimine göre ise Nagazaki/ Hiroşima, Irak işgali, Saigon(Saygon) zindanları, fast food zincirleri kısaca kötülüğün form bulmuş hali demektir
Yani yüklediğiniz anlamlar, bağlamlar değişiklik gösterebilir, gün içerisinde kullandığımız veyahut işittiğimiz cümleler de geçen “Muz Cumhuriyeti” bağlamından kopuk olarak bilinse bile sıklıkla kullanılır. Peki ne demektir? Nereden gelmektedir?
Kurumsal kimliği, kurumların işlerliği, siyasi ve ekonomik istikrarı, düzeni, Adaleti, güvenilirliği kısacası devlet dediğimiz kavramı tanımlamak için ilave edebileceğimiz her ne var ise onlarda yarım yamalak olan devletleri tanımlamak için kullanılır. Amerikalı yazar O.Henry literatüre kazandırmıştır.
Birde Muz Savaşları (Banana Wars) vardır, kavramın kökenini anlayabilmek için bahsetmek gerek. ABD nin 1898-1934 yılları arasında Orta Amerika ve Karayipler de ki askeri müdahalelerin tamamını adlandırmak için kullanılır. Böyle adlandırılmasının sebebi;
Başlıca motivasyonun Amerikan şirketlerinin, muz ihracatı kontrolünü elinde tutmasını sağlamak olduğu içindir . Bu şirketler rüşvet çarkıyla
ülkede söz sahibi olduklarından dolayı etki alanlarını kaybetmek istemez. ABD de başkan Franklin Roosevelt’in “İyi komşuluk politikası” gereği bu müdahaleci tutumdan (bir müddet) vazgeçilmiştir.
Bahsi geçen müdahale edilen ülkelerden birisi Haiti’dir . Haiti’de suikastlar (devlet başkanı düzeyinde) ,turist kaçırma eylemleri ,berbat ekonomi ve bitmek bilmeyen her alanda varolan yoksulluk halkın gündemiyken elbette can güvenliği söz konusu değildir. Çeteler ülkede belli bölgelerde hakimiyet kurmuşlar, salgın hastalıklar toplumu eritmiş, siyasi istikrarsızlık tüm olumsuzluklara tuz biber olmuştur. Uluslararası haber siteleri ve Ajansların geçtiğine göre tekrar ABD öncülüğünde askeri müdahale söz konusu.
Diyeceğim o ki dünya siyasetinde elini veren kolunu kaptırır. Zaman çarkı işlerken doğdunuz ev kadar doğdunuz ülkede kaderinizdir , talihiniz ya da talihsizliğiniz..
Plehanov “Tarihte bireyin rolü üzerine” adlı makalesinde bireyin kişilik özellikleriyle toplumun gidişatını etkileyebildiğini ancak bu etkinin de oluşması, toplum dinamiklerinin izin verdiği ölçüde olabilir diyor (ideolojisini temellendirirken)
Haiti ve benzeri ülkeler malûm Türkiye hakkında ise şimdilik karamsar veya beylik laflar etmek istemiyorum, yaşayarak göreceğiz, yaşayıp öğreneceğiz