Carl Sagan ’ın Voyager uydusu tarafından çekilen dünya fotoğrafı üzerine yaptığı etkileyici Soluk Mavi Nokta ( Pale Blue Dot ) konuşmasını dinlerken ister istemez aklımdan türlü düşünceler geçti.
Günlük mutluluklarımız , kederlerimiz, hırslarımız , koşuşturmalarımız
bunlara yüklediğimiz anlamlar üzerineydi bunlar. Fenikeli bir tüccarın ticari kaygıları bugünden bakınca bizim için ne kadar anlamlı ?
Roma’da Pleplerin Patriciler le mücadelesi veyahut Patriciler den biri olabilme gayreti , Antik Mısır’da Firavunların sahip olduğu güç ve ihtişam, Victoryen dönemi katı ahlak kuralları, kendini İsa’nın kardeşi ilan eden Hong Xiuguan yüzünden Çin’de çıkan kargaşada ölen milyonlarca insan, Yugoslavya iç savaşında kuşatma altında olan Sarajevo da“Sniper’ a hedef olacak mıyım? Endişesiyle evden çıkan genç kadın, Siyah beyaz fotoğraf ta şimdilerde belki çoktan ölmüş toprak olmuş çocuğun bugüne uzanan gülümsemesi.. İyisiyle kötüsüyle öncesiyle sonrasıyla burada yaşandı hepsi .
Amerikalı Jeo-kimyacı Clair Patterson ‘ın saptadığı kadarıyla dünyamızın yaşı yaklaşık 4,5 milyar yıl .Çok sonra ortaya çıkan canlılık , eşeyli üreme, memeliler oradan bize uzanan yaşam halkası.
Evrenin yaşı ise bilebildiğimiz kadarıyla tüm bunların çok daha fazlası
(13.5 milyar yıl) .
Zaman üzerine düşününce;
Eternalism felsefesine /anlayışına göre geçmiş, şimdi, gelecek üzerine hepsinin eşit derecede gerçek olduğunu öne süren yaklaşımdır. Geçmiş, şimdi ve gelecek dediğimiz noktaların aynı anda gerçekleştiğini belirtir. Anın kıymetini bilmek her koşulda önemlidir
Zaman ve Uzay kavramları üzerine düşününce kendimi sabun köpüğünden farksız görüyorum . Bir an ufacık kapladığın alanla var ve yoksun . Bari güzel ve parıldayan cinsinden olalım değil mi?
Belki de her şey (o) sabun köpüğünden ibarettir.